Khamis, 23 Jun 2011

Hati Adalah Segalanya

Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

        "Yang bermaksud kekayaan itu bukanlah banyaknya harta tetapi kekayaan yang sebenarnya ialah kekayaan hati (jiwa)." (Riwayat Abu Ya'la)

Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

        " Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa dan harta benda kamu, tetapi hanya memandang hati dan harta benda kamu, tetapi hanya memandang hati dan amal kamu."
(Riwayat Muslim daripada Abu Hurairah)

Peranan Hati

Hati pencetus kebaikan atau kejahatan. Anda menentukanya!

Semua orang tahu bahawa hati adalah organ yang mengendalikan semua anggota tubuh kita. Melalui hati ini, anggota tubuh yang lain akan mengambil teladan yang baik sama ada dalam ketaatan mahupun dalam kemungkaran.

Hati yang dijadikan Allah dalam tubuh manusia itu merupakan bahagian yang harus dipertanggungjawabkan oleh setiap insan ketika di akhirat nanti. Kita akan disoal bagaimana kita mengendali hati yang mempunyai fungsi yang sangat besar ini.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

" Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya." (Suruh al-Isra':36)

Apabila kita sudah mengetahui kepentingan fungsi dan peranan hati dalam  kehidupan kita, sewajarnya kita mengetahui juga sama ada hati yang kita miliki ini baik ataupun tidak, cantik atau buruk dan kotor ataupun bersih.

Hati bagaikan raja kerana segala perintah yang datang daripadanya harus dilaksanakan oleh anggota tubuh badan yang lain. Sebagai contoh, seseorang yang hendak makan akan terdetik di hatinya untuk merasai pelbagai jenis hidangan. Hati terlebih dahulu bertindak sebelum mulut memainkan peranannya. Jelaslah di sini bahawa semua yang kita lakukan bermula dengan detik hati. Hati akan menghantar mesej ke otak dan seterusnya mengarahkan anggota lain untuk bertindak.

Ibaratnya hati itu sebagai punca utama dalam setiap perlakuan manusia. Pada hari ini, kita sudah dapat melihat banyak orang yang gagal mengawal diri lantaran hati tidak bertindak sebagai pembimbing yang baik  kerana manusia suka mengikut kata hati dan jarang menggunakan kehendak akal untuk melakukan sesuatu. Di sinilah hebatnya peranan hati berbanding akal. Banyak kepincangan dan kemusnahan yang berlaku kerana terlalu mengikut kata hati. Tapi jika hati itu menyuruh kepada kebaikan maka akan amanlah dunia ini.

Sifat Terpuji

Jika kita mahukan segala sifat terpuji kekal dalam diri, hati perlulah dibersihkan dan dibebaskan terlebih dahulu daripada segala kekotoran dan sifat yang tercela. Hati yang bersih dan baik akan memberi arahan kepada anggota tubuh badan yang  lain agar sentiasa berbuat kebaikan dan meninggalkan segala keburukan.

Sabda Rasullullah s.a.w.

" Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya. Tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka dan kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Dan daging yang dimaksudkan itu adalah hati."
(Riwayat Bukhari dan Muslim dari Nukman bin basyir)

Hadis ini menerangkan bahawa jika hati itu jahat dan kotor, maka akan pincanglah keseluruh akhlak pemilik hati itu yang seterusnya akan membawa kepada kemurkaan Allah hati yang baik akan sentiasa menjadi rebutan kerana padanya terdapat unsur keimanan yang sejati. Manakala kita patut menjauhkan daripada memiliki hati yang berunsur jahat kerana ianya adalah hasutan daripada syaitan.

Beruntunglah bagi sesiapa yang berjaya memiliki hati yang berunsur baik ini kerana dia bukan sahaja akan menjadi orang yang taat dan beriman malahan mempunyai akhlak yang mulia tetapi agak malang jika hati yang berunsur jahat menguasaai diri seseorang kerana ianya hanya akan mengakibatkan seseorang itu menjadi kufur dan derhaka kepada Allah serta mempunyai akhlak yang terpuji.

Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

" Bertakwalah kepada Allah di mana pun kamu berada dan ikutilah perbuatan buruk dengan perbuatan baik, nescaya terhapus yang buruk. Bergaullah dengan manusia dengan akhlak yang luhur." (Riwayat Al-Tirmizi)

Tiada ulasan: